Så byter du vindrutetorkare

Det är viktigt att du har fungerande vindrutetorkare som garanterar din sikt vid regn och dåligt väder. En trasig vindrutetorkare kan vara förenat med livsfara. Därför kommer här en guide på hur du själv kan byta vindrutetorkare på ett enkelt sätt.

Om du vill byta vindrutetorkare måste du först ta reda på vilka som passar till din bil. Det finns nämligen en uppsjö av torkarblad på marknaden. Normalt kan du söka efter torkarblad som passar ditt registreringsnummer om du besöker en återförsäljare på webben.

Så här byter du bladen

  1. Börja med att ta bort dina gamla torkarblad. De kan sitta ganska hårt så var inte rädd för att ta i med mycket kraft. Var också försiktig så du inte skadar din arm. Var uppmärksam så du inte skadar vindrutan i samband med att du avlägsnar bladen.
  2. Nu är det dags att montera det nya bladet. På förpackningen brukar det finnas tydliga instruktioner om hur du går tillväga. När bladet sitter fast fäller du ner torkararmen igen. Här gäller det att vara försiktig så inte hela vindrutan går i kras.
  3. Kolla om din bil måste vara i så kallat serviceläge för att byta blad. Det står alltid i bilens instruktionsbok. Testa alltid att vindrutetorkarna fungerar innan du ger dig ut på vägarna nästa gång.

Därför ska du byta torkarblad

Även om dina vindrutetorkare inte är trasiga bör de bytas ut med jämna mellanrum. Det finns flera anledningar till detta:

  • Torkarbladet slits och ger sämre sikt.
  • Om du inte ser ordentligt måste du anstränga dig mer vilket gör dig tröttare.
  • Mer slitage på rutan

Dåliga torkarblad sliter väldigt mycket på vindrutan. I värsta fall kan det leda till att du får en anmärkning på din kommande besiktning. Därför är det väldigt viktigt att du inte slarvar med detta.