Så väljer du rätt vinterdäck

Att dina vinterdäck är fräscha och håller måttet är viktigt för att du ska kunna köra säkert. Om däcken är slitna är dags för nya däck. Det finns många modeller att välja mellan, därför är det bra att läsa på ordentligt innan du slår till.

När det kommer till vinterdäck ska du aldrig chansa på att det håller en vinter till. Spårdjupet på dina vinterdäck ska vara minst tre millimeter. För din och dina medtrafikanters säkerhet är det viktigt med bra vinterdäck. När du ska köpa vinterdäck finns det några bra saker att tänka på. Du kan välja att köpa dubbfria eller dubbade vinterdäck. Vilka däck som du ska välja beror på din körstil och vart du bor någonstans. Om du ska köra mycket på is och snö är dubbade vinterdäck snäppet bättre medan odubbade däck är bra att ha när det är snömodd och blött ute. Odubbade däck kallas även för friktionsdäck. Alla däck måste vara likadana på bilen, du kan inte ha två dubbfria och två dubbdäck. Det får inte heller skilja mer än 25 procent på antal dubbar mellan däcken.

Vinterdäck måste alla bilar ha en viss tid på året

I Sverige ska alla bilar enligt lag ha vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars. Men det är tillåtet att sätta påTire,In,Winter,On,Snow,Road.,Tires,On,Snow.,Car vinterdäcken redan 1 oktober och ha dem på till 15 april. Vinterdäck får användas utanför dessa datum om det är vinterväglag. Det är tillåtet att köra med friktionsdäck på sommaren även om det inte är något däcktillverkarna brukar rekommendera.

Välj vinterdäck med omsorg

När du väljer vinterdäck kan det vara en bra idé att läsa på om olika märken och modeller innan du väljer vilka däck som du ska köpa. Du kan alltid fråga någon som är proffs på däck om råd. Det kan vara stor skillnad mellan olika däck. Vilka däck du har beror också mycket på vilken typ av bil du har.

Vårda dina däck

Dina däck behöver omvårdnad, ta för vana att kolla lufttryck med jämna mellanrum och titta till mönstret. Att ha koll på datummärkningen på dina däck är också bra.