Vad är en elscooter för något?

Elscootrar är en företeelse som snabbt har spridit sig till många av Sveriges städer. Fordonet klassas som cykel om den inte överstiger 20 km/h. Du som förare är alltid ansvarig att fordonet är lagligt och att alla regler följs här skriver vi om vad det är för slags fordon och vilka regler som gäller.
Vad är en elscooter? Det är en eldriven sparkcykel även kallad elsparkcykel. Fordonet är ett tvåhjuligt fordon och klassas som cykel i Sverige. Mellan de två hjulen finns det plats för förarens fötter. Fordonet har en broms på styret som du kan använda för att reglera farten. Det kan vara bra att lära känna fordonet innan du beger dig ut på en längre tur.

Elsparkcyklar finns i varje gathörn

På väldigt kort tid har elsparkcyklarna bokstavligen invaderat många av landets städer, och även utomlands. Det är många företag som har sina elsparkcyklar uppställda på gatorna och som är hyrbara för vem som helst. Det har både fördelar och nackdelar. Att använda en elsparkcykel har blivit ett naturligt transportmedel som både är prisvärt och hållbart. Om du hyr en elsparkcykel slipper du trängas i kollektivtrafiken med andra människor. Du kan enkelt hyra den via en applikation. Om du hyr en sparkcykel och inte är säker på vad som gäller bör du kontakta uthyrningsföretaget och fråga.

Föraren är alltid ansvarig att reglerna följs

En elsparkcykel klassas som en cykel om den går under 20 km/h och om motorn inte är kraftigare än 250 watt. En elsparkcykel måste ha en ringklocka och en broms. Det är lagligt att köra på cykelbanor och om det inte finns någon cykelbana är det okej att använda vägrenen.

Viktigt att följa lagen

På gångbanor och trottoarer får fordonet endast köras i 5-7 km/h som är gångfart. Eftersom det alltid är du som förare som ansvarar över att uppställda krav följs måste du vara informerad om vad som gäller.

Om fordonet går för fort kan du fällas för olovlig körning.