Därför ska du investera i en LED-ramp

Att ha extraljus på bilen när du kör på mörka vägar ger en bättre ljusbild och du kan snabbare se eventuella hinder på vägen. En LED-ramp är en typ av extraljus som både är snygg på bilen och funktionell. Det finns ett flertal ramper som kan ge olika ljusbilder.

Många bilar har en bristfällig belysning. Det kan vara en riktig utmaning att köra bil i mörkret och inte ha tillräckligt bra ljus. Därför kan det vara bra att ha extraljus på bilen. Då får du en mycket bättre ljusbild när du kör bil i mörkret och du kan upptäcka eventuella faror snabbare. LED-ramper är en typ av extraljus som går att sätta på bilen. De är mer diskreta än vanliga extraljus och drar mindre energi i förhållande till hur mycket ljus de ger. Det finns ett flertal modeller att välja bland och vilken du ska välja beror i mångt och mycket på vilken bil du har, köp ledramp här om du är intresserad. Det smidigast är att köpa en ramp online för att kunna välja bland ett större utbud och få ett bra pris.

Fördelar med en LED-ramp:

  • Bilen blir snyggare rent estetiskt
  • Ger ett jämnare ljus
  • Låg energiförbrukning
  • Lättare att montera än andra extraljus
  • Ger olika ljusbilder
  • Hållbara

Placering av LED-ramp

LED-rampens storlek och form bestäms av vilka monteringsmöjligheter det finns på bilen. Om du vill att rampen ska fästas i grillen måste du undersöka om det fungerar på just din bil. Det måste nämligen finnas fästpunkter och rampen får heller inte täcka över viktiga funktioner på bilen som exempelvis parkeringssensorer. Det är relativt enkelt att koppla ihop en LED-ramp med bilens standardljus. Om du är osäker på hur LED-rampen ska monteras för att det ska bli bra kan du alltid lämna in bilen på en verkstad och få hjälp.

Olika ljusbilder

Det finns olika modeller av LED-ramper som ger olika ljusbilder. Spot kallas extraljus med lång räckvidd, fjärrljus när de ger en bred räckvidd och euro kallas ljus som har en halvlång ljusbild men som även har en viss spridning av ljus på sidorna. Sedan finns det också kombinationsljus där du får både en bred och lång ljusbild. För att få ett sådant ljus ska gärna LED-rampen ha en kombination av smal- och bredstrålande linser. När du ska välja vilken ljusbild du ska ha är det bra att fundera över vilka vägar du oftast kör på och vilket behov du har. Det finns ingen lag som säger att du måste ha extraljus.

Det sker många viltolyckor per år

Den stora fördelen med extraljus är du får mer tid att reagera på vilket kan vara avgörande när det springer upp exempelvis en älg på vägen. Det inträffar tyvärr ett tiotusentals viltolyckor varje år i Sverige. När du kör i ungefär 100 km/h avverkar du i runda slängar 28 meter per sekund och om du förlänger sikten med extraljus får du ungefär 3 sekunder extra att reagera på om något plötsligt kommer upp på vägen.